IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  GalerijGalerij  De Goudvink HyvesDe Goudvink Hyves  ContactformulierContactformulier  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  


Wie is er online?
Er zijn in totaal 2 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 2 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 28. Dit aantal is bereikt op za aug 17 2013, 14:02.
Artikelen over Vogels

Rood = kweekvogels
Zwart = tamme vogels
Groen = algemeen, overig

 Abessijnse groene astrilde
 Agapornis fisheri
 Agapornis nigrigenis
 Amazonepapegaai
 Bandvink
 Caique
 Goudbuikje
 Grijze Roodstaart Papegaai
 Koningsparkiet
 Meijerspapegaai
 Pyrrhura
 Ringmaten
 Senegalpapegaai
 Valkparkiet
 Vogelpark Plantaria
 Vogelpark Walsrode
 Vogelplaatjes
 Zonparkiet

Dit is nog maar het begin. Er volgen snel veel meer artikelen. Heb je zelf een goed artikel en/of foto´s die je hier wel wil tentoonstellen (uiteraard met vemelding van je naam/site erbij), laat dit ons dan weten via het contactformulier.

Galerij
Zonparkiet Empty
Voeg je eigen foto’s toe
Klik op deze button:
Upload Pic  
en voeg je eigen foto's toe aan het fotoalbum.

Dit kan alleen als je lid bent van het forum. Lid worden is gratis en zonder verplichtingen. Registreer HIER.
Enquête
Aanmelden
Meepraten over de vogelhobby? Vragen stellen? Foto's laten zien?

Wordt gratis lid zonder verplichtingen. Om je te registreren, klik 
HIER
.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken

Zonparkiet
===================================================================

Latijnse benaming: Aratinga solstitialis

Nog steeds is de Zonparkiet geen allerdaagse verschijning. Toen de Zonparkiet nog werd ingevoerd, werden vogels nog niet endoscopisch gesekst, hierdoor kwam het vaak voor, dat de aangekochte vogels 2 mannen of poppen waren. Daarnaast maakten de vogels veel lawaai. Hierdoor gingen de vogels vaak van hand tot hand, en werden er weinig pogingen gedaan om er serieus mee te kweken. Inmiddels wordt er redelijk mee gekweekt, en is de soort voor de Europese volières wel veilig gesteld.
 
1325457.jpg picture by goudvinkzwolle
 
Woongebied

De Zonparkiet komt uit Zuid-Amerika, en is een aratinga en nauwverwant aan de Jendaya en Goudkaparatinga.
  

Ouders & Jongen

Het 2e jaar worden de vogels geslachtsrijp zijn. Om het geslacht vast te stellen moeten de vogels endoscopisch gesekst worden. Op het oog is niet te bepalen wat de man of de pop is. Bij gebrek aan een partner van het andere geslacht komt het voor dat twee mannen of twee poppen zich gedragen als een koppel. Er wordt dan gevoerd en gepaard. In zo een geval neemt de dominante vogel de rol van de man op zich. Als er meer dan 5 eieren komen, ga er dan maar vanuit dat men twee poppen heeft. Als de vogels uitvliegen, liken ze veel op Jendaya parkieten. De vleugels zijn nog volledig groen en het geel ontbreekt nog. Door een tekort aan een bepaalde voedingstof wil het nog wel eens vookomen dat de jongen bijna geel uitvliegen. Maar normaal gesproken komt pas na anderhalf jaar het geel en oranje door. De hoeveelheid oranje/rood kan per vogel uit één lopen. Er is aangetoond dat de rode kleur veel te maken heeft met de voeding die ze krijgen. Met het voeren van wortels zal de rode kleur toenemen.


Maten & Gewicht

Lengte: 30 cm  Gewicht: ongeveer 130 gram.
Ringmaat: 6 mm metaal (geen aluminium, want dan zijn de ringen na een paar jaar niet meer leesbaar).
Leeftijd: Volgens verwachting meer dan vijftig jaar.
 
Omgeving en Gedrag
Zonparkieten zijn levendige vogels en erg sociaal. Verzorgen elkaars veren, en doen bijna alles samen. Het lawaai dat ze produceren kan een nadeel zijn. Vooral in een woonwijk kan dat tot een behoorlijke overlast leiden. Het beste houdt men ze dan ook in een binnenvoliere. De vogels worden vaak zeer vertrouwd met hun verzorger. Ook nemen ze graag een bad nemen.

Voeding
Als voeding kan men de vogels het beste een mengeling grote parkietenzaad met weinig zonnepitten geven. Daarnaast kan men ze fruit en groenvoer geven. Wilgentakken slopen ze graag. Tijdens de kweek dagelijks eivoer.
 
1327041.jpg picture by goudvinkzwolle

Huisvesting

De vogels zijn vooral in het broedseizoen enorme knagers, houdt daar met de huisvesting rekening mee. Voldoende wilgentakken is in ieder geval aan te raden. Kooien die volledig van gaas zijn, zijn daarom beter geschikt dan de bekende kistkooien. De nestkast moet altijd aanwezig zijn, daar de vogels daarin slapen. De maten hiervan kunnen zijn 50x20x20 cm. met een invlieggat van 6 cm. Op de bodem kunnen we het beste houtsnippers doen. De vogels hebben vleespoten, dus denk aan bevriezing. Vriest het dan sterven de teentjes af en blijven er slechts stompjes over.

De Voortplanting

Zonparkieten zijn goede
kweekvogels. Bij jonge koppels wil het nog wel eens mis gaan, o.a. niet broeden, jongen in de steek laten etc. De Zonparkiet legt in het algemeen 3 of 4 eieren. Als ze broeds worden, zien we dat ze elkaar gaan voeren, ook gaan ze meer aan het nestblok knagen en nestmateriaal naar buiten werken. Het broeden duurt ca. 23 dagen. Daarna blijven de jongen ongeveer 10 weken in het nest. De pop broedt, de man houdt meestal voor de nestingang de wacht. Paren gebeurt vaak in het blok. Men kan de vogels van de vorige ronde bij de ouders laten. Zelfs als de ouders opnieuw gaan leggen en jongen hebben kunnen de oudere jongen erbij blijven. Ze slapen samen met de ouders en de pas uitgekomen kuikentjes in het zelfde blok! In deze periode zijn de vogels wel agressief naar andere vogels. Als men meerdere vluchten naast elkaar heeft, is dubbel gaas zeker aan te bevelen. Geen dubbel gaas kost af en toe een teentje.
 
1327042.jpg picture by goudvinkzwolle