IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  GalerijGalerij  De Goudvink HyvesDe Goudvink Hyves  ContactformulierContactformulier  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  


Wie is er online?
Er zijn in totaal 2 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 2 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 28. Dit aantal is bereikt op za aug 17 2013, 14:02.
Artikelen over Vogels

Rood = kweekvogels
Zwart = tamme vogels
Groen = algemeen, overig

 Abessijnse groene astrilde
 Agapornis fisheri
 Agapornis nigrigenis
 Amazonepapegaai
 Bandvink
 Caique
 Goudbuikje
 Grijze Roodstaart Papegaai
 Koningsparkiet
 Meijerspapegaai
 Pyrrhura
 Ringmaten
 Senegalpapegaai
 Valkparkiet
 Vogelpark Plantaria
 Vogelpark Walsrode
 Vogelplaatjes
 Zonparkiet

Dit is nog maar het begin. Er volgen snel veel meer artikelen. Heb je zelf een goed artikel en/of foto´s die je hier wel wil tentoonstellen (uiteraard met vemelding van je naam/site erbij), laat dit ons dan weten via het contactformulier.

Galerij
Agapornis nigrigenis Empty
Voeg je eigen foto’s toe
Klik op deze button:
Upload Pic  
en voeg je eigen foto's toe aan het fotoalbum.

Dit kan alleen als je lid bent van het forum. Lid worden is gratis en zonder verplichtingen. Registreer HIER.
Enquête
Aanmelden
Meepraten over de vogelhobby? Vragen stellen? Foto's laten zien?

Wordt gratis lid zonder verplichtingen. Om je te registreren, klik 
HIER
.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken

Agapornis nigrigenis
==================================================================
 
 

Deze Agapornis werd in 1904 ontdekt door dr. Kirkman aan de Muguazi-rivier in Zambia. Ze leven in een relatief klein verspreidingsgebied van ongeveer 13.000 km². Het verspreidingsgebied grenst aan dat van de Agapornis Lilianea. Ze leven aan de rand van de wouden aan de Zambesi-rivier. Deze wouden zijn vrij smal en gaan over in droge savannen. In die savannen halen ze hun voedsel dat bestaat uit vruchten, zaden en bladknoppen. De galeriewouden gebruiken ze als beschutting, holen en spleten in de bomen gebruiken ze als nest en van de rivier wordt gretig gebruik gemaakt om te baden.

De Zwartwang agapornis is plm. 13,5 cm. Groot en is daarmee één van de kleinste Agaporniden. Hun voorhoofd en bovenkop zijn roestbruin overgaand in donkerbruin,  kin keel en wangen zijn bruinachtigzwart, achterhoofd olijfgroen overgaand in olijfgeel, de mantel, stuit en vleugeldek zijn dof grasgroen, onderborst, buik, flanken en anaallstreek zijn geelachtig groen. De grote staartpennen hebben oranjerode en geelzwarte dwarstekening. De snavel is rood, bij de basis overgaand in diep rose.  De borst is oranjerood. Grijze poten en een witte ring rondom de ogen. Er is geen uiterlijk verschil tussen de geslachten, maar de poppen zijn vaak wat forser.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werden ze in grote aantallen ingevoerd. Hierdoor werden ze minder interessant voor de commerciele kwekers. Ze zijn één van de minder agressieve Agaporniden, en maken ook minder kabaal dan bijv. de Roseicollis. Ze zijn goed te houden in een kolonie, maar de beste resultaten krijgt men toch als ieder paartje apart wordt gehuisvest in een broedkooi. Ze nemen genoegen met een nestkast met een bodemoppervlakte van 25 x 15 cm.  en een hoogte van plm. 20 cm. Als nestmateriaal kan men ze het beste wigen of fruitboomtakken geven. Hiervan maken ze in de nestkast een bolvormige nestholte. De eieren worden om de dag gelegd. Een legsel bedraagt meestal tussen de 3 tot 6 eieren. Vanaf het tweede ei wordt er meestal gebroed en na 21 dagen broeden komen de jongen uit het ei.  Pas geboren jongen hebben wit dons, op een leeftijd van 9 a 10 dagen kunnen ze geringd worden met een 4 mm. ring. Na ongeveer 6 weken verlaten de jongen het nest, waarna ze na een week of twee volledig zelfstandig zijn. Van de Nigrigenis zijn momenteel al heel wat mutaties bekend, zo zijn er de lutino, de blauwe, donkerfactorigen en verschillende combinaties hiervan.