IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  GalerijGalerij  De Goudvink HyvesDe Goudvink Hyves  ContactformulierContactformulier  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  


Wie is er online?
Er zijn in totaal 3 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 3 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 28. Dit aantal is bereikt op za aug 17 2013, 14:02.
Artikelen over Vogels

Rood = kweekvogels
Zwart = tamme vogels
Groen = algemeen, overig

 Abessijnse groene astrilde
 Agapornis fisheri
 Agapornis nigrigenis
 Amazonepapegaai
 Bandvink
 Caique
 Goudbuikje
 Grijze Roodstaart Papegaai
 Koningsparkiet
 Meijerspapegaai
 Pyrrhura
 Ringmaten
 Senegalpapegaai
 Valkparkiet
 Vogelpark Plantaria
 Vogelpark Walsrode
 Vogelplaatjes
 Zonparkiet

Dit is nog maar het begin. Er volgen snel veel meer artikelen. Heb je zelf een goed artikel en/of foto´s die je hier wel wil tentoonstellen (uiteraard met vemelding van je naam/site erbij), laat dit ons dan weten via het contactformulier.

Galerij
Koningsparkiet Empty
Voeg je eigen foto’s toe
Klik op deze button:
Upload Pic  
en voeg je eigen foto's toe aan het fotoalbum.

Dit kan alleen als je lid bent van het forum. Lid worden is gratis en zonder verplichtingen. Registreer HIER.
Enquête
Aanmelden
Meepraten over de vogelhobby? Vragen stellen? Foto's laten zien?

Wordt gratis lid zonder verplichtingen. Om je te registreren, klik 
HIER
.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken

 Koningsparkiet
(Alisterus scapularis scapularis)

 


Er zijn drie soorten koningsparkieten, namelijk de Australische, de Groenvleugel en de Ambon koningsparkiet. Iedere soort heeft één of meerdere ondersoorten. In dit artikel wil ik het hebben over de Australische koningsparkieten. Deze soort  komt tot nu toe het meest voor bij de liefhebbers.


Verspreidingsgebied

De koningsparkiet komt voor in de kust- en berggebieden van Oost-Australië en van Noord Queensland tot Zuid Victoria. In zijn verspreidingsgebied leeft hij voornamelijk in de eucalyptus bossen en het subtropisch regenwoud. Van nature is de koningsparkiet dan ook een bosvogel.

Maar ook kan men ze regelmatig zien op open vlakten. Buiten de broedperiode komen ze zelfs in tuinen en parken aan de rand van dorpen en steden. Meestal vliegen ze in kleine groepjes.


Voeding

In hun leefgebied leven ze van, vruchten, noten, zaden en planten, bloesems en bladknoppen. Ook insecten en larven van insecten worden gegeten.

Hun voorkeur gaat uit voor de zaden van eucalyptussen en acacia's en halfrijpe maïs.

 

Houden, verzorgen en kweken 

Het beste kan men deze vrij grote vogels houden in vluchten van zo'n 5 meter lang en 100 cm. breed. Hierin kunnen redelijk hun vleugels uitslaan. Dit hebben ze echt wel nodig om in goede conditie te blijven.

Mijn twee koppels Koningsparkieten krijgen een speciaal zaadmengsel dat bestaat uit vrij grove zaden, daarnaast krijgen ze regelmatig eivoer, groente, fruit  en af en toe enkele meelwormen.

Vanaf hun derde levensjaar zijn de vogels geslachtrijp. Ook zijn de vogels dan pas op volle kleur. Ze broeden in vrij diepe nestkasten. Er worden 3 tot 6 eieren gelegd. De broedduur bedraagt ca. 20 dagen en de eieren worden alleen door de pop meestal vanaf het tweede ei bebroed. De jongen vliegen op een leeftijd van  ongeveer 5 weken uit.

 

 


In gevangenschap zo is gebleken zijn koningsparkieten niet alleen vrij kieskeurig in de keuze van een partner maar ook in de keuze van het nestblok. Het beste kan men jonge vogels kopen, die wel gesext en onverwant zijn. Zo is koppelen vaak geen probleem.

Wat betreft het nestblok het volgende. Het komt regelmatig voor dat poppen de eieren zo van de stok laten vallen en of de eieren gewoon ergens op de grond leggen.

De oorzaak hiervan is meestal dat de pop de beschikbaar gestelde broedblok(ken) niet accepteert. De nestkasten die ik heb zijn uitgeholde boomstammen van plm. 150 cm. Lang met een binnen diameter van plm. 25 cm. het invlieggat heeft een diameter van ca. 9 cm.  De beste plaats voor het nestblok is buiten op een plek niet in de zon.

Vaak wil een jonge pop het beste broeden in een soort blok waarin ze zelf ook in groot gebracht is. Bij een collega-kweker wou de pop met geen mogelijkheid in de aangeboden nestkasten. De eieren werden gelegd vanaf de zitstok. Op een dag zag hij dat de pop in een hoekje van de vlucht een kuiltje zat te graven. De kweker heeft toen een open houten kistje in elkaar getimmerd, in de hoek geplaatst waar de pop steeds bezig was en na enkele dagen ging de pop over tot het leggen van eieren. Ze heeft toen, samen met de man, drie jongen prima grootgebracht..

Tijdens de gehele broedperiode zal de man steeds in de nabijheid van het nest verblijven. Na 20 dagen broeden komen de jongen uit het ei. De jongen moeten geringd worden met een 7 mm. ring. Na ca. 35 dagen verlaten de jongen het nest waarna ze nog enige tijd door de ouders worden gevoerd.

Mutaties

Bij de koningsparkiet kennen we tot nu toe slechts enkele mutaties. Eén daarvan is een gele. Deze gele mutatie vererft autosomaal recessief. Het zal alweer zo’n jaar of 20 geleden zijn dat ik deze mutant voor het eerst bij de heer Postuma in Gieterveen zag.

Momenteel wordt deze mutatie door meerdere kwekers gehouden, maar is nog steeds geen algemene verschijning.