IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  GalerijGalerij  De Goudvink HyvesDe Goudvink Hyves  ContactformulierContactformulier  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  


Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 28. Dit aantal is bereikt op za aug 17 2013, 14:02.
Artikelen over Vogels

Rood = kweekvogels
Zwart = tamme vogels
Groen = algemeen, overig

 Abessijnse groene astrilde
 Agapornis fisheri
 Agapornis nigrigenis
 Amazonepapegaai
 Bandvink
 Caique
 Goudbuikje
 Grijze Roodstaart Papegaai
 Koningsparkiet
 Meijerspapegaai
 Pyrrhura
 Ringmaten
 Senegalpapegaai
 Valkparkiet
 Vogelpark Plantaria
 Vogelpark Walsrode
 Vogelplaatjes
 Zonparkiet

Dit is nog maar het begin. Er volgen snel veel meer artikelen. Heb je zelf een goed artikel en/of foto´s die je hier wel wil tentoonstellen (uiteraard met vemelding van je naam/site erbij), laat dit ons dan weten via het contactformulier.

Galerij
Valkparkiet Empty
Voeg je eigen foto’s toe
Klik op deze button:
Upload Pic  
en voeg je eigen foto's toe aan het fotoalbum.

Dit kan alleen als je lid bent van het forum. Lid worden is gratis en zonder verplichtingen. Registreer HIER.
Enquête
Aanmelden
Meepraten over de vogelhobby? Vragen stellen? Foto's laten zien?

Wordt gratis lid zonder verplichtingen. Om je te registreren, klik 
HIER
.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken

De Valkparkiet



Dit artikel is met toestemming van de auteur (JiDaJa) geplaatst. Meer artikelen van JiDaJa vind je HIER.

Soorten Valkparkieten


Er zijn veel kleurmutaties onder de valkparkieten. Ik noem er een paar: wildkleur, lutino, geparelden, witkop, albino, cinnamon, bont en fallow. De wetenschappelijke naam voor de valkparkiet is Nymphicus Hollandicus.

Van oorsprong komt de valkparkiet uit Australië. Ze leven daar in de buurt van rivieren in groepen van 12 tot 20 vogels.

Op de kleur na zijn valkparkieten gelijk en dus verschillen ze niet qua karakter. Al zit er natuurlijk wel verschil in individuele valkparkieten, maar dat heeft dan niks te maken met de kleurslag.

Aan een valkparkiet kan je meestal zien of het een man of een pop is. De mannen zijn vaak kleurrijker. Op het internet zijn de verschillen per kleurslag wel te vinden.

Beter een tamme man of een pop?

Het kan allebei. De meeste mensen kiezen voor een man omdat deze meer verschillende geluiden kan maken en omdat ze kleurrijker zijn. Mannetjes vertonen ook echt macho gedrag... kuif omhoog, parmantig lopen enzovoort. Een pop is hier dus niet zo van, die maakt minder geluid en is dus verder ook wat rustiger qua gedrag.

Als ze jong zijn, kan je echter niet altijd zien of het een man of een pop is. Bij sommige kleurmutaties kan het en ook een kweker met wat ervaring kan het misschien gokken door de grote van het jong (mijn vader deed dat met mijn Davey, hij zei dat de kans groot was dat het een man was en hij had gelijk), maar over het algemeen is dus echt pas goed te zien na de eerste rui. Dit duurt wel even en de jongen zijn dan al lang zelfstandig.

Zijn valkparkieten makkelijk tam te krijgen?

Ja, valkparkieten zijn uitermate geschikt om tam te maken. Dit gaat het makkelijkste wanneer de valk met de hand wordt grootgebracht of wanneer ze net zelfstandig zijn.

Ze hebben vaak wel even nodig om aan de mens te wennen, maar dit gaat vrij vlot.
Een rustige benadering is wel nodig. Dwing de vogel ook nergens toe. Dingen als op laten stappen kosten tijd, maar als ze dat eenmaal doen, dan zijn ze heel tam.
Wees dus rustig, consequent in wat wel en niet mag en ga er vanuit dat het even duurt voordat de vogel zo op z'n gemak is dat je er "alles" mee kunt. Ik heb alles tussen "..." gezet omdat de ene valkparkiet meer zal toelaten dan een ander.

Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over Davey, mijn valkparkiet, en die laat niet alles toe. Elke valkparkiet heeft echt zijn eigen karakter.



Het karakter van de valkparkiet

Valkparkieten zijn makkelijk tam te maken en over het algemeen zijn ze erg vrolijk. Ze maken leuke geluidjes en zijn nieuwsgierig aangelegd.
Je hebt echter wel weer verschil in hoe aanhankelijk ze zijn. Davey houdt bijvoorbeeld niet zo van handen. Ik heb geen idee waarom niet, want er is nooit iets voorgevallen, maar hij stapt niet snel op mijn vingers. Nu stapt hij wel op op mijn arm, dus zo'n probleem is het ook niet.

Andere valkparkieten zullen dus wel makkelijk opstappen na wat oefenen en vaak vinden ze kroelen ook erg fijn. Bij Davey krijg ik dat maar sporadisch voor elkaar.
Valkparkieten zitten graag bij je, zo ook mijn Davey. Uren kan hij zich vermaken op mij schouder of op mijn knie. Beetje poetsen, knikkebollen of fluiten en hij vermaakt zich best.

In de kooi doet hij hetzelfde en spelen met de speeltjes vind hij ook leuk. Zo af en toe fluit hij hard en met regelmaat zit hij gezellig te brabbelen, net alsof hij van alles en nog wat heeft meegemaakt en dat moet vertellen. Ik vind dat echt enorm gezellig klinken altijd.

Vliegen doet Davey ook heel graag. Zodra hij uit de kooi is, gaat hij eerst een paar rondjes vliegen. Daarna is er pas tijd om bij mij te komen zitten, maar dan hoeft het vliegen ook niet meer en dan kan hij dus tijden bij me blijven.

Het eten van de valkparkiet

Ik geef Davey altijd groot parkietenvoer als basis. Dit bevat allerlei kleine zaden en ook zonnebloempitten. Daarnaast krijgt hij regelmatig eivoer. Fruit en groente eet hij bijna nooit op (ik blijf proberen), maar ook dat is dus goed om te geven.

Ook hangt er altijd een kalkblok in zijn kooi en er hangt een bakje met daarin grit. Zo af en toe krijgt hij een streng trosgierst, daar is hij echt gek op. Ook een snoepstengel eens in de zoveel tijd lust hij graag. Noten vindt hij ook lekker, vooral walnoot.
Een stukje appel, peer, mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd, dit kan ook gemengd worden door het eivoer. Houdt er wel rekening mee dat het snel bederft.

Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren, de valkparkiet is dan tijden druk met de kiwi en er zitten ook nog eens zaadjes in. Denk ook eens aan aardbeien, rode bessen, kersen enzovoort, de valkparkiet ziet er na de maaltijd dan wel verschrikkelijk uit. Meestal zitten ze dan helemaal onder de aardbei. Dit kan echter geen kwaad.

Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinazie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt i.v.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de valkparkiet. Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden.

De kiezel is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Als er geen kiezel aanwezig is kan de maagspier verslappen en dat is slecht voor de spijsvertering.
De kiezel vermaalt de zaden zoals mensen het met de tanden en kiezen doen. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

Roodsteen en houtskool worden vaak toegevoegd aan kiezel of grit. Maar beiden zijn meer schadelijk dan nuttig. Ze nemen stoffen op uit de darm of laten het darmkanaal tot rust komen. Deze zouden dus alleen versterkt moeten worden als geneesmiddel. Kiezel en grit vermengd met roodsteen of houtskool niet verstrekken.
Trosgierst is de lievelingsmaaltijd van elke valkparkiet. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per valkparkiet. De valkparkiet eet dan namelijk alleen nog maar trostgierst en zal de andere voedingsmiddelen niet meer nuttigen.

Een schijfje hard gekookt ei, waarbij het de valkparkiet alleen gaat om het eiwit, is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten en op walnoten zijn ze ook erg gek.

Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en het is nog goed voor ze ook. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De valkparkiet moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak.

LET OP!: het is belangrijk om het basisvoer te halen bij een dierenspeciaalzaak met veel omzet. Op die manier weet je dat het voer vrij vers is (het wordt vaak aangevuld). Oud voer verliest zijn voedingswaarde en zal ook minder lekker zijn voor je valkparkiet.

Als je fruit of groente geeft, dan moet je dit ook niet te lang in de kooi laten. Het bederft snel en dat betekend dus een risico voor je vogel.

Geef je noten, let er dan ook op dat ze vers zijn. Pinda's uit dop bevatten nog wel eens schimmels en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Avocado en chocola zijn giftig voor vogels, geef dit dus nooit!!

Fruit zoals manderijn of sinaasappel niet te vaak geven en niet in grote porties. Het bevat een stof waarvan vogels niet teveel moeten hebben.

Water dien je in elk geval elke dag te verversen. Met warm weer is het aan te raden om dit wat vaker te doen.



Kunnen valkparkieten praten?

Ja er zijn valkparkieten die kunnen praten. Het zal beperkt blijven tot een aantal woordjes. Niet alle valkparkieten gaan praten! De meeste kans heb je bij de mannetjes, maar mijn Davey is van 1999 en heeft nog nooit één woord gezegd.
Fluiten doen ze dus wel en ook goed. Dan heb ik het wel over de mannetjes. Allerlei riedeltjes passeren hier de revue.

Kunnen valkparkieten overweg met andere vogels?

Ja en nee. Hier is Davey "bang" voor de andere vogels en hij gaat ze dus uit de weg. Samen eruit is met hem geen probleem want hij zoekt gewoon een ander plekje. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat alle valkparkieten zo zullen reageren.
Wil je verschillende soorten vogels samen in één kooi zetten (wat ik eigenlijk afraad als huiskamervogel, beter apart) dan in elk geval niet met bijvoorbeeld papegaaien of agapornissen.

Grasparkieten kan eventueel wel. Maar wat ik al zei: ik ben er geen voorstander van, geef elke vogel zijn/haar eigen kooi en laat ze er regelmatig samen uit als het klikt.

Twee valkparkieten samenzetten kan natuurlijk wel, dat levert doorgaans geen problemen op. Zo heb ik nu Davey & Mango (allebei mannen) samen zitten en dat gaat goed.

Kunnen valkparkieten overweg met andere dieren?

Ja dat kunnen ze wel, maar het is altijd uitproberen en heel goed uitkijken natuurlijk. Ik ga nu even uit van een hond en/of een kat/poes.

Hou er rekening mee dat een valkparkiet het onderspit delft als er wel wat gebeurd.
Mocht de combinatie wel goed gaan, dan nog raad ik het af om de valkparkiet met een ander dier alleen te laten. Altijd onder toezicht dus.

Als je twee valkparkieten hebt, worden ze dan minder tam voor de mens?
Ja meestal gebeurd dit wel. Het is dan niet zo dat er helemaal niets meer te beginnen valt met de valkparkieten, maar het gedrag wordt vaak wel anders.
Je kan dit nog het meest beperken door beide valkparkieten ook apart aandacht te geven. Bij mijn Davey & Mango valt het erg mee trouwens. Ze zijn niet zo erg verandert, maar zijn dan ook niet twee handen op één buik.
Een man en een pop zullen een stelletje gaan vormen. Twee van het zelfde geslacht worden maatjes. Wil je dus niet persé een tamme valkparkiet, maar vind je het gezellig om ze in huis te hebben? Koop er dan twee... dan heb jij de gezelligheid en zij hebben een maatje aan elkaar.

Een bijtende valkparkiet, wat doe ik daaraan?

Meestal bijten valkparkieten niet meer als ze tam zijn. Het kan echter wel voorkomen natuurlijk. Bedenk eerst of er een aanwijsbare reden is.... je maakt een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Is er geen aanwijsbare reden? Straf je valkparkiet door hem in de kooi te zetten als hij bijt en er de eerst komende uren geen aandacht aan te schenken. Ga niet schreeuwen, geef de vogel geen tik... dit maakt alleen maar dat het erger wordt.

Blijft het bijten doorgaan? Ga eens na hoe het kan dat je valk ineens zo bijt. Zijn er veranderingen geweest van omgeving? Is de valk wel gezond? Enzovoort.


Moet de toekomstige eigenaar zelf de handvoeding geven?

Nee dit hoeft niet. Als je er zelf geen ervaring mee hebt, doe het dan juist niet want het risico bestaat dat je het verkeerd doet waardoor de valk doodgaat! Door het geven van handvoeding, door wie dan ook, went de valk aan de mens. Het echte tam worden begint pas als de valk zelfstandig is.

Natuurlijk is het wel heel leuk om zelf de handvoeding te geven (dan wen jij ook al aan de valk) en de meeste kwekers zullen je ook best willen uitleggen hoe je het moet doen.

Zijn valkparkieten erg luidruchtig?

Dit is altijd een lastige vraag omdat de één sneller iets luidruchtig vindt als de ander. Valkparkieten zijn in elk geval niet de luidruchtigste vogels. Veel papegaaiensoorten maken veel meer kabaal.

Ik vind het erg meevallen. Davey kan best wel een enorme keel opzetten, maar dat is vaak maar heel even en hooguit een paar keer per dag. De rest van de tijd is hij of stil of hij brabbelt heel gezellig.

De kooi van een valkparkiet.

Een kooi kan nooit groot genoeg zijn, wel te klein. Let erop bij het aanschaffen van een kooi dat de valkparkiet er redelijk vrij in kan bewegen en ook zijn vleugels kan uitslaan.

Zet een kooi niet op de tocht of op een plek waar de zon fel op schijnt. Het beste is een rustige plek waar de valk jou nog wel eens ziet, maar waar niet steeds "gedoe" is.